2021-10-27 08:08:42• hírek • Szatmár.ro

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás – Átállítjuk az órákat

Az őszi-téli időszak kezdetének betonbiztos és egyértelmű jele, amikor beköszönt az óraátállítás napja, és ezzel együtt a téli időszámítás is. Rövidülő nappalok, egyre sötétebb reggelek – de cserébe egy órával többet alhatunk!

A téli időszámítás Romániában minden év októberének utolsó vasárnapján, így 2021-ben október 31-én kezdődik. Ezen a napon hajnali 4 órakor 3 órára állítjuk át az órákat.

Az óraátállítás több mint százéves hagyományának köszönhetően, ezen az éjszakán egy órával többet alhatunk, ám közben egyre később világosodik, és hamarabb sötétedik – és ez utóbbinak lehetnek további kellemetlen mellékhatásai.

Egyáltalán miért van rá szükség?

Az óraátállításnak kezdetben számos pozitív hatása, eredménye volt, hiszen például villamosenergiát spóroltak vele, kedvezett az építőiparban, a mezőgazdaságban dolgozóknak, akik hosszabb ideig végezhették a szabadban a munkát, s a hosszabb nappaloknak köszönhetően kevesebbet és kevesebben vezettek szürkületben, sötétben.

Az téli és nyári időszámítás ellenzői szerint manapság közel sem annyira jelentős az óraátállítással elérhető energiamegtakarítás, ugyanakkor egyre többeknek okoz depressziót, fáradtságot, alvás- és emésztési zavarokat a tavaszi és őszi átállási időszak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: